Lilába öltözik a Balaton környéke – Levendula fesztiválok 2023-ban

2023. ápr. 5.

Lilába öltözik a Balaton környéke – Levendula fesztiválok 2023-ban

2023. ápr. 5.

levendula fesztivál szállás Balaton Platán Hotel

A nyár a levendula fesztiválokkal kezdődik

A levendula fesztiválokat június vége felé rendezik, hiszen a legtöbb lila virág ilyenkor teljes pompájában megcsodálható. A levendulaföldek leginkább a szedd magad szemléletben kínálják a különböző gyönyörű fajtákat. A növényt leginkább lilának ismerjük, de nem ritka a rózsaszínes, vagy a teljesen fehér levendula sem. Ezt az igen különleges növényt, sokféle módon hasznosíthatjuk.

A kertünkben dísznövényként, de értékes olaja gyógyászati célokra is alkalmazható, ezenkívül előszeretettel használják kozmetikumokhoz, sőt a franciák még fűszerként is kísérleteznek vele.

A levendula fesztiválok látogatása az elmúlt évtizedben nagyon felkapott programmá vált, sokan már a nyarak első elmaradhatatlan élményei között tartják számon a levendulaszüretet. A különleges illat, hangulat és a minőségi levendulából készült termékek mellett a látvány az, ami semmihez sem fogható a virágzás idején. A fesztiválokon általában fotó pontokat is találunk, ahol varázslatos fényképek készülhetnek. A virágszedés pedig kikapcsol, javítja a hangulatunkat és ráadásképpen egy gyönyörű csokor saját szedésű levendulával térhetünk haza.

 

Balatoni levendula körkép

 

 Kőröshegyi Levendulás

A Kőröshegyi Levendulás Magyarország legnagyobb látvány levendáriuma, Zamárditól nem messze található. A különleges levendulaföld hatalmas területen fekszik, ahol a levendula fesztiválok idején a látvánnyal már csak a mennyei illat vetekedhet. A Kőröshegyi gazdaság egyébként nagyszabású tulipánszürettel is büszkélkedhet, amit április közepe táján a virágok nyílásához igazítva rendeznek meg.

Ha nehezen választjuk ki, melyiket is látogassuk meg elsőként a szépséges levendulamezők közül ne feledjük, hogy Kőröshegyen a páratlan balatoni panorámát is élvezhetjük. A szemünknek kedves látvány mellett pedig még egy fontos érv, a Kőröshegyi Levendulás mellett: ide a kutyusok is velünk tarthatnak. Ha kutyával érkeznénk a Hotel Platán ideális szállás lehet Zamárdiban, hiszen a négylábúak itt szívesen látott vendégek.

Az Kőröshegyen szervezett levendula fesztivál igen népszerű a látogatók körében. A terület nagyságának és a jó szervezésnek köszönhetően azonban kellemesen elmélyedve gyűjthetjük a virágokat, nem lesz az a benyomásunk, hogy zsúfoltság lenne. A Kőröshegyi Levendulás egész évben várja a látogatókat, a levendulaszüretre pedig rendszerint júniusban kerül sor.

 

 

levendula fesztivál szállás Balaton Platán Hotel

 

Levendárium Dörgicsei Levendula Major

Ez a Balaton-felvidéki levendula ültetvény több szempontból is különlegesnek mondható. A gyönyörűen gondozott birtok a kulturális programoknak és művészeti alkotásoknak is otthont ad. A mezőn modern szobrokkal találkozhatunk a bemutató-, illetve a Szent Erzsébet rózsa-, és kolostor kert lenyűgöző és professzionális szinten gondozott virágoknak ad otthont. A levendáriumban rózsa napot is tartanak, hiszen a birtok számos különleges rózsafajtának is otthont ad.

Mindemellett saját lepárlókkal is rendelkeznek és a virágok feldolgozását is maguk végzik. Ha erre járunk, biztosan nem tudjuk megállni majd, néhány remek kézműves- és biotermék beszerzését.

levendula fesztivál Balaton Platán Hotel

MagyarProvence Levendulabirtok, Monoszló

Valóban igazi provance-i hangulatot kölcsönöz a 3 hektáron elterülő francia levendula ültetvény. Ha ez még nem lenne elég úgy egy közel fél hektárnyi angol levendulát is találunk a Balaton északi oldalán fekvő MagyarProvance Levendulabirtokon. A hely egyediségét az adja, hogy nem csupán június végén a levendula fesztiválok csúcs időszakában csodálható meg a virágzó levendula, hanem a hely adottságainak és az itt található nővényfajtáknak köszönhetően egész nyáron láthatunk lilában pompázó virágokat.

 

Tihanyi levendulás

Tihany és a levendula szinte elválaszthatatlanok egymástól. A félsziget csodás kilátással, tengerpartot idéző hangulatával egyébként is kirándulásra csábít, kiváltképp a levendula fesztivál ideje alatt A Tihanyi levendulásban tett látogatás pedig páratlan élmény lehet és nem csak az imádott virágillat és a gyönyörű fotók miatt.

Az itt található ültetvénynek ugyanis régmúltra visszanyúló története van. Az első növényeket az 1920-as években ültette neves gyógynövényszakértő . A Franciaországból származó tövek az idők folyamán egyre nagyobb sikereket hoztak és mára már közel 30 hektáron folyik a levendulagazdálkodás. Tihany káprázatos úticél, levendulavirágzás idején pedig számtalan pillangó is ellátogat ide, hogy kóstolgassa az édes levendulanektárt.

 

 

Fedezd fel a legszebb levendulamezőket

Nem csoda, ha nem tudjuk eldönteni, melyik levendula fesztivált látogassuk meg először, hiszen mindegyiknek egyedi hangulata van. Közös pont talán az lehet, hogy a szakértelem, az elhivatottság és a virágok szeretete átjárja ezeket a gazdaságokat. A legjobb döntés, ha sorra vesszük ezeket a varázslatos helyeket és elhozunk egy-egy lila csokrot a Balaton illatos levendulaföldjeiről.

Akárhogy is, azt mindenképpen érdemes szem előtt tartani, hogy júniusban vészesen fogynak a szálláshelyek, hiszen a levendulaszezon sokakat vonz. Ilyenkor érdemes inkább hétköznapokban gondolkodni, mert hétvégén a gazdaságokban óriási a tömeg. Ha különleges fotókra, háborítatlan virágmezőkre vágyunk, szeretnénk szép csokrokat gyűjteni, akkor válasszuk inkább a hétköznapok közül.

 

Levendula, Balaton, Hotel Platán

A virágos kirándulásokhoz egy olyan hangulatos szállás illik leginkább, mint a Hotel Platán. Itt barátságos meghitt környezetben pihenhetünk, miközben megvalósíthatjuk a Balaton levendulamezőinek felfedezését. Ha még időben foglalunk szállást, akkor nem maradunk le erről a kihagyhatatlan élményről. A Hotel Platán Zamárdiban tökéletes kiindulópont a virágos kalandokhoz, hiszen innen nem csak a Kőröshegyi levendulás, de a szomszédos Szántódi RÉV-nek köszönhetően, Tihany és a Balaton-felvidéki levendulabirtokok is könnyen elérhetőek.