Elrajtol az 55. kékszalag vitorlásverseny júliusban

2023. máj. 22.

Elrajtol az 55. kékszalag vitorlásverseny júliusban

2023. máj. 22.

vitorlás kékszalag Balaton Platán Hotel Zamárdi

Egy csoda, nem csak vitorlázóknak

Idén egy különleges esemény vár ránk a Balaton vízén és a parton egyaránt, hiszen 2023. július 6. és 8. között kerül sor az 55. Kékszalag vitorlásversenyre. A több mint fél évszázados hagyománnyal büszkélkedő verseny nemcsak a vitorlázás szerelmeseit tartja lázban, de nézőként is egyedülálló élményben lehet részünk. Ezeken a napokon a víztükör megtelik a lágy szellőtől dagadó fehér vitorlákkal, a hajók sora pedig lélegzetelállító látványt nyújt bárhonnan is szemléljük.

A verseny Balatonfüredről indul és egy teljes tókerülést követően ott is ér célba. Sok-sok évtizeden keresztül érkeznek részt vevők, akik vitorlásaikkal szeretnék meghódítani a Balatont, de ha csupán az esemény hangulata, a sport szeretete csábít erre a környékre minket, akkor is érdemes felírni a naptárba az 55. Kékszalag vitorlásverseny időpontját.  A rendezvény kísérőprogramokkal és pavilonokkal is vár minket, a Balaton körül, akár ki is ruccanhatunk kerékpárral, autóval, vagy éppen vonattal, hogy különböző településeken köszöntsük az épp arra elhaladó versenyzőket.

 

vitorlás kékszalag Balaton Platán Hotel Zamárdi]

Fehér hajók, Zamárdi

Ilyenkor egyedülálló hangulat uralkodik a Balatonnál és ez alól Zamárdi sem kivétel. A Kőhegyi Kilátó egy tökéletes pont, ahol rálátunk a tóra és a habok között siető számtalan vitorláshajóra is. Innen az egész északi partot beláthatod, Balatonfűzfőtől, Badacsonyig. Hozz magaddal egy távcsövet és valódi exkluzív helyszínről szemlélheted a versenyt. A kilátónál büfé is üzemel, így akár egy egész délutánt eltölthetsz itt kényelmesen a barátok, vagy a családod társaságában.

Ha az 55. Kékszalag vitorlásverseny ideje alatt szeretnénk a Balatonnál pihenni, vagy versenyzőként, esetleg kísérőként szeretnénk egy nyugodt regenerálódásra alkalmas szálláson megpihenni, akkor gondoljunk a Hotel Platánra. Ezen a kellemes, családias szálláshelyen a platán fák árnyékában, kényelmes, jól felszerelt szobákban pihenhetünk, csobbanhatunk a hotel medencéjében, ráadásul egy bőséges reggeli is vár bennünket, hogy jól induljon a nap. A szállásfoglalással azonban nem érdemes túl sokáig várni, hiszen ez egy igen népszerű időszak és ilyenkor gyorsan fogynak a szabad helyek.

 

A Kékszalag vitorlásverseny titka

Különleges jubileumi év az idei, hiszen ez lesz a verseny történetének 55. évfordulója. Hogyan őrizheti meg egy rendezvény ennyi éven át a népszerűségét és lesz évről-évre egyre professzionálisabb? A titok a verseny történetében és a hajósok közösségének erős összetartó erejében rejlik. Egykor a tengerek leggyorsabb vitorlásai büszkélkedhettek a kék szalaggal, ami később ennek a balatoni hagyománynak is a jelképe lett.

A versenyt első ízben 1934-ben a balatonfüredi Hun­gária Yacht Club rendezte meg. Akkoriban úgy gondolták, hogy az a bizonyos kék szalag nemcsak a tengerek hajóinak árbocaira való, hanem a Balaton leggyorsabb vitorlásait is megilleti. Így indult útjára a kultikussá vált verseny és nyerte el mai formáját és nevét. Kezdetben kétévente rendezték meg a megmérettetést és a háború miatt sajnálatos módon ki is maradt néhány év a történetből. 1947-ben azonban újult erővel folytatódott és vált tradícióvá a Balaton különleges Kékszalag vitorlásversenye. Bár ez csupán az 55. alkalom, amikor Balatonfüreden hogy elrajtolnak a hajók, valójában a verseny már közel 80 éves fennállását ünnepelheti.

 

A Kékszalag igazi kihívás

Aki arra adja a fejét, hogy vízre száll ezen a nem mindennapi versenyen, nem szokványos kihívásokkal találhatja szemben magát. A megmérettetés különlegessége, hogy a versenyzők éjszaka is úton vannak, illetve egy olyan nagy tó esetében, mint a Balaton szélsőséges időjárási körülmények is előfordulhatnak. Egy dolog biztos, a versenyzők komoly fizikai és mentális terhelésnek vannak kitéve és ez még a tapasztalt vitorlázók számára is kihívást jelenthet.

 

A vitorlázás élmény

A Kékszalag nézőként is lenyűgöző ez az esemény, így nem csoda, ha a verseny láttán laikusként, vagy kezdő vitorlázóként is a Balaton hullámaira vágyunk. Aki kedvet kap ahhoz, hogy egy csöppet belekóstoljon a vitorlás életérzésbe, a versenyt követően bátran kipróbálhatja, hiszen a környéken hajótúrák és a vitorlásbérlés lehetősége is adott. Órási élmény a nyaralást egy kis hajókázással összekötni, ez pedig bárki számára elérhető lehet, hiszen kapitánnyal és legénységgel együtt is van lehetőségünk vízre szállni, egy-egy kalandos hajótúra keretében.

Zamárdiban a Hotel Platánban teljes kényelemben élvezhetitek a versenyt július 6. és 8. között, a vizes kalandokat pedig egész nyáron. Ha beneveznétek ezekre a felejthetetlen élményekre, foglaljatok szállást online, néhány kattintással. Fizethettek SZÉP kártyával, vagy akár bankkártyával is.