Zamárdi titkai – régmúlt koroktól a napjainkig

2023. márc. 21.

Zamárdi titkai – régmúlt koroktól a napjainkig

2023. márc. 21.

Zamárdi - Platán Hotel Balaton

Zamárdi, amilyennek ma ismerjük

Zamárdi igazi üdülőváros a Balaton déli partján, vagy talán még annál is több egy kicsit. Nem csak különleges látnivalókra, történelmi emlékekre és gyönyörű természeti környezetre bukkanhat itt a látogató, de Zamárdiról bátran állíthatjuk, hogy a nyári könnyűzenei fesztiválok tekintetében is verhetetlen.

Itt rendezik ugyanis a Balatonsound Fesztivált, ami európai szinten is jelentősnek mondható, az elektronikus zenei rendezvények körében, de a település ad otthont a nagy népszerűségnek örvendő Strand Fesztiválnak is. 2023-ban pedig már második alkalommal rendezik meg a hazai zenei élet ikonikus alakjait felvonultató ZamJam Fesztivált, ami az első év sikeréből kiindulva valószínűleg szintén sok-sok évig szórakoztatja majd a közönséget.

 

Zamárdi fesztivál 2023 Platán Hotel Balaton
 

A gyorsan fejlődő település 2008-ban nyerte el a városi rangot, azóta is sok minden épült-szépült, tiszta rendezett környezet és színvonalas városkép fogadja a látogatókat. A hely ideális úticél az aktív kikapcsolódás szerelmeseinek is, hiszen a remek túraútvonalak mellett, kerékpártúrák, különböző sportrendezvények és vizes kalandok várnak rájuk.  Zamárdi a Balatonboglári borvidékhez tartozik, így adott az elmaradhatatlan nyáresti borozgatások hangulata.

A település a Balaton partnak és a kellemes családias környezetnek köszönhetően közkedvelt nyaralóhely, egyúttal otthont ad a meghitt hangulatú Hotel Platánnak is.

 

Zamárdi név eredete és jelentése

A város elképesztő története igen távolra nyúlik vissza a történelemben. Már az őskorból származó régészeti leletek is felbukkantak a környéken, de számos történelmi korból maradtak ránk itt emlékek. A török időktől kezdődően pedig már jelentős információk állnak rendelkezésünkre arról, hogy milyen is lehetett itt az élet.

Ha egy kicsit elmerülünk a Zamárdi történetében, sokféle elmélettel találkozhatunk a település nevének eredetére vonatkozóan. Valószínűleg egy Zamar, vagy Somar nevű személy lehetett a korabeli falu birtokosa és egyben névadója is. Egy másik népszerű magyarázat szerint a név a „szamár” szóból származik, mert az a falu régebbi része egy domboldalon található, ezért a lakók szamárháton hordták a vizet. Ezen elgondolás alapján a falu egy utólagosan kapott -d betűvel kapta meg a Szamárd elnevezést.

Írásos emlékek

A mai város hivatalos neve először Schamard  (1082.) alakban, majd később z-vel, Zamard (1171.) formában jelent meg hivatalos írásos emlékekben. A település az évszázadok során felbukkant Somárd, Somárdi, (13. század)  Szamárdi (18. század) néven is. Mai nevét pedig először egy 1828-as községbírói számadásban olvashatjuk.

 

Településtörténet, akár egy kalandregény

Zamárdi gazdag történelemmel rendelkezik. Az itt talált leletek és épített emlékek alapján kicsit olyan érzésünk van, mintha ezen a helyen mindig is éltek volna emberek, akik az évszázadok során, folyamatosan művelték, lakták, alakították ezt a káprázatos környezetet, hogy elnyerhesse jelenlegi formáját, melynek köszönhetően manapság már egy dinamikusan fejlődő fantasztikus üdülőváros hangulatát élvezhetjük itt a Balaton parton.

Nem csoda, hogy régészeti szempontból is igazi kuriózumnak számít ez a hely, hiszen az őskortól, a bronzkorig, a kelta, germán, római és avar kori kultúra hagyta itt a lenyomatát.

A fejlődés évtizedei

Az 1730-as évektől kezdődően a tihanyi apát jóvoltából a település új lendületet kapott, amikor összesen 42 jobbágycsalád költözött ide egyszerre. 1774-ben pedig Zamárdinak saját temploma is épült, ami mind a mai napig látható. A fejlődés nem állt meg, miután megépült a vasút, a térség gazdaságilag is fellendült. Zamárdi 1927-ben még kisközségnek számított, majd nagyközséggé nyilvánították, mely címét egészen 2008-ig megőrizte, amikor is várossá nyilvánították.

Szántód és Siófok a szomszédban

Érdekesség, hogy korábban Szántód is Zamárdihoz tartozott, de lakói 1995-ben a egy népszavazás alkalmával a függetlenséget választották. Ezért van az, hogy a két települést igen közel találjuk egymáshoz. Ha a Szántódi RÉV-re szállnánk, hogy átugorjunk egy kicsit Tihanyba nem kell nagy távolságot megtenni, hiszen Szántód és Zamárdi lényegében egybeépült. Ha pedig az ellenkező irányba indulnánk, a közvetlenül a szomszédban Siófokot a Balaton központját találjuk.

Gazdag élővilág, gyönyörű kirándulóhelyek

A Balaton csodálatos, de Zamárdiból nézve a legszebb. Gyönyörű panoráma tárul itt elénk, mindemellett pedig számos a természeti kincs és rengeteg szabadidős program vár ránk. Ha szívesen felfedeznénk a környéket, érdemes már tavasszal, kisebb-nagyobb kiruccanásokat tenni, mert ilyenkor lehet a legjobban élvezni a remek kirándulóhelyeket.

Szamárkő

Különleges spirituális hely. Keresztény legendák is kötődnek hozzá, mindazonáltal, ismeretlen népek fordultak meg itt és pogány szertartások helye is volt. A kő már a honfoglalás óta határjelként szolgált, de még kelta emlékekre is bukkantak a környéken.

Kőhegyi Kilátó

A legszebb balatoni panoráma tárulhat elénk, ha ellátogatunk a Kőhegyi Kilátóhoz. Túraúrvonal is vezet ide, a sárga jelzést követve feljutunk egészen az itt található kőkeresztig és már csodálhatjuk is a lélegzetelállító látványt a Balaton kékjével a Tihanyi félsziget szépségével.

 

Szállás Zamárdiban

Egy dolog bizonyos, érdemes ellátogatni erre a nem mindennapi településre, hiszen többet hozhatunk ki a nyaralásunkból, mint gondolnánk. Ha egy szuper szállásra van szükségetek, ehhez a kalandhoz, bátran  foglaljatok szobát a Hotel Platánban.